sâmbătă, 26 aprilie 2014



Snoezelen inseamna mult mai mult decat o suma de echipamente. Snoezelen are un spectru larg de actiune si poate fi amenajat in diferite locatii: scoli, centre de reabilitare, spitale, case sociale.

Snoezelen duce la imbunatatirea calitatii vietii clientilor.

Snoezelen poate face multe pentru multi oameni. O persoana inchisa in sine poate fi scoasa din carapace, prin incurajarea comunicarii iar persoana in cauza poate reactiona cel putin prin ridicarea capului. Pe de alta parte, poate reduce anxietatea si poate crea o oaza de calm.

Posibilitatile de stimulare senzoriala sunt nesfarsite si pot fi folosite pentru toate grupele de varsta si pentru satisfacerea unor nevoi diverse.

In USA majoritatea scolilor pentru copii cu deficienta severa de invatare au o camera senzoriala, o versiune a spatiilor multisenzoriale (MSEs). MSEs se bazeaza pe conceptul de camera Snoezelen.

Unde nu exista suficient personal cursat in a folosi aceste facilitati, camera senzoriala este folosita prea putin sau incorect. De exemplu, elevii ar putea fi dusi in aceasta camera si lasati acolo in timp ce adutii profita de oportunitate si poarta discutii. Se poate sa nu se acorde sufucienta atentie preferintelor pentru invatare a acestor copii, sau personalul se poate sa nu stie care sunt, fiind lasat singur exista posibilitatea ca acesta sa prezinte o tulburare a proceselor senzoriale sau dificultati care pot sa apara ca si consecinta a unei suprastimulari. 


Elevul poate sa fie sau nu stimulat de sunetele pe care le aude sau de imaginile pe care le vede, etc. Aceste camere au fost originar amenajate pentru a asigura relaxare intr-un mediu stimulativ si interactiv. Daca elevul nu este relaxat sau stimulat sau nu interactioneaza, scopul nu este atins.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu