luni, 4 noiembrie 2013



Snoezelen ca și ofertă recreativă

Intervenția Snoezelen poate fi oferită și fără intenții terapeutice sau educative. Camera poate oferi un mediu plăcut pentru relaxare. Regulile privind modul în care poate fi folosită camera trebuie să fie făcute cunoscute tuturor. Asistentul prezintă stimulii care pot fi folosiți-optici, auditivi, olfactivi, gustativi și tactili - și pot fi schimbați la dorința grupului. Sunt oferite activități recreative, pentru adolescenți și adulți, și în mod deosebit pentru vârstnici. Câteva dintre efectele Snoezelen sunt creșterea abilității de relaxare, de deconectare, scăderea agresivității și a autoagresivității, creșterea inițiativei și a abilității de a lua decizii. Scopul mai profund al terapiei Snoezelen este de a activa și de a dezvolta spontaneitatea, de a crește toleranța la frustrare și sociabilitatea (cf. Rohmann/Hartmann 1988,84). Pariticpanții vizitează camera pentru a scăpa de stres, pentru a se relaxa și a se simți bine. Din ce în ce mai multe spații de lucru sunt echipate cu birouri în care așa numitele “camere liniștite" sunt integrate (cf. Chrismon 2006, 8, S. 6.).

Termenul general de “proceduri de relaxare” se referă la tratamentele psihologice care au drept scop obținerea calmului psihologic și fizic sau dezactivarea și producerea unor schimbări ale sistemului neurovegetativ. Caracteristicile psihologice după aplicarea regulată și continuă a unor proceduri precum relaxarea tonusului muscular, reducerea ritmului respirației și a bătăilor inimii pot fi verificate (cf. Bottcher, 1989, 15). Armonia implică schimbări psihologice în starea clientului, experiențele lui fiind caracterizate prin faptul că se simt profund relaxați, atât la nivel psihic cât și fizic, și indiferenți față de impulsurile exterioare, ei se simt improspătați mental după fiecare ședință sau serie de ședințe.

Crearea acestor medii diferite pline cu imagini fascinante, au drept scop stimularea simțurilor și încurajarea experiențelor senzoriale. Aceasta necesită un mediu care le dă posibilitatea clienților să se concentreze pe stimuli individuali. Muzica relaxantă și luminile discrete, locuri de așezat confortabile și aromele delicioase, contribuie la crearea unei atmosfere speciale. Este vital să ne asigurăm că camera nu este invadată de stimuli. Clientul are nevoie de timp pentru a se acomoda cu fiecare stimul, să înțeleagă situația, pentru a trăi din plin experiența.


Stimularea bazală

Contactul tactil cu un client este realizat la nivelul pielii prin mângâiere, atingere și masaj fie cu mâinile fie cu ajutorul unor materiale pentru masaj și loțiuni. Schimbarea temperaturii va genera de asemenea reacții. Prin aplicarea unor atingeri diferite și a unor tehnici de masaj sunt obținute reflexele care stimulează sensibilitatea la suprafață dar și în profunzime și de asemenea activează și percepția olfactivă.

Stimularea kinestezică

Multe dintre elementele pe care se stă stimulează simțuri care detectează poziția corpului, greutatea și mișcarea mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Materialele care presează mușchii, tendoanele și ligamentele îi forțează pe aceștia să se adapteze. Activitățile precum statul întins, întoarcerea, rotirea, stimulează simțurile și corpul se poate reorienta și restructura. O presiune suplimentară cauzată de texturile diferite ale materialelor duc la stimularea corpului și la obținerea controlului. Datorită stimulării kinestezice secvențele de mișcări sunt memorate și vor deveni automate dacă sunt exersate regulat. Importantă este abilitatea de a obține puterea și controlul armonios al mișcărilor care permit activități din ce în ce mai complexe.

O cameră invadată de sunete, imagini, texturi, arome și muzică plăcută în surdină reprezintă un loc calm care favorizează conștientizarea corpului mai intens. Tehnicile speciale de respirație și relaxare pot fi învățate pentru ca o persoană să-și simtă și mișca anumite părți ale corpului. Stimuli din sfera vizuală, acustică, vibratorie pot fi experimentați individual sau în combinație și au un efect inspirațional asupra corpului. 



Camera incită la implicare ceea ce duce la o relație specială între persoană și mediu. Pentru ca clienții să dezvolte o strânsă conexiune cu propriul corp și pentru a experimenta propriul corp în relație cu un obiect și în relație cu camera, clienții învață și exersează diferența dintre stânga și dreapta, față-spate, sus și jos.


Percepția vizuală
Camera Snoezelen este fascinantă din cauza culorilor și a efectului dat de întuneric/lumină. Măsurile suportive folosesc în mod deosebit concentrarea atenției la semnalele optice. Ochii vor urmări obiecte individuale. O persoană va deveni atentă la mișcările și direcția lor, la materiale și la oamenii din cameră  - mai apropiați sau mai îndepărtați. Aceste informații vor rezulta într-o imagine globală. Camera este invadată de imagini vizuale fascinante care îi permit individului ca și celelalte subarii ale percepției – să recunoască, diferențieze și compare structura mediului și astfel individul se poate orienta și își poate găsi drumul. Proiectoarele rotative lichide și colorate pot fi folosite pentru a schimba atmosfera regulat într-o cameră albă, și astfel să trezească constant noi și noi emoții. Efectele proiectorului rotativ pot influența mintea și pot fi folosite ca și suport sau în terapie.
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu