vineri, 31 mai 2013



Cateva idei pentru dezvoltarea atentiei in ascultare:

  • ·         Cereti copilului sa repete anunturile din tren, din aeroport.
  • ·         Copiii pornesc dintr-un punct si au voie sa mearga cand se da comanda “Verde” si trebuie sa se opreasca la comanda “Rosu”. Cel care ajunge primul la linia de final castiga. Cel care nu se opreste la comanda “Rosu” face doi pasi inapoi.
  • ·         Vineri seara faceti programul pentru sambata, impreuna cu copilul, iar sambata dimineata cereti-i sa va repete programul. Tot ceea ce uita din program nu se va mai realiza.
  • ·         Cititi o poveste si apoi rugati-l sa o spuna altcuiva. Rugati-l sa include amanunte precum: numele personajelor, locatie, expresii ale personajelor sau fapte iesite din comun.
  • ·         Pentru un copil care uita mereu sa-si indeplineasca responsabilitatile, puteti sa le scrieti pe clestisori din lemn agatati pe o bucata de carton, prinsa intr-un loc cat mai la vedere din camera lui. Clestisorii stau initial pe partea stanga, in ordinea in care trebuie realizate responsabilitatile si pe masura ce sunt indeplinite, trec pe partea dreapta a cartonului.
  • ·         Detectivul: copilului i se dau o serie de indicii iar el trebuie sa ghiceasca la ce obiect va referiti. Sau pot fi intinse diverse carduri, de preferat cu actiune, adultul da cateva amanunte despre un card iar copilul trebuie sa ghiceasca cardul la care se refera adultul.
  • ·         Jocul “de-a stransul lucrurilor”: adultul ii spune ce obiecte sa stranga, enuntand doua/ trei obiecte odata; sau sa stranga pe categorii/ pe marimi/pe culori/pe forme. Pentru competitivitate copilului i se poate da un termen in care sa stranga sau se poate numara (de exemplu: sa stranga hainele pana se numara pana la 10, sa stranga cuburile intr-un minut si atunci se pune ceasul sa sune).
  • ·         Adultul si copilul pregatesc in paralel dupa comenzile adultului o gustare. Daca nu asculta comenzile cu atentie, in final va rezulta o gustare diferita de cea a adultului.
  •      Se numesc pe rand diferite feluri de mancare/deserturi, insa de fiecare data trebuie mentionat si desertul /deserturile anterioare in aceeasi ordine in care au fost numite in joc. In final, copilul poate alege sa aiba unul dintre deserturile/mancarurile mentionate in joc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu